Vesthimmerlands Museum - En forfatters initiativ

Profilbillede
dato

Vesthimmerlands Museumsforening i Aars blev oprindeligt grundlagt i 1920 på baggrund af Johannes V. Jensens initiativ, og ønske om at sikre sig en større privat oldtidssamling. Formålet med ideen var tredelt.

Foto: Arkiv.dk / Johannes V. Jensen

Første formål lød; “(...) at huse Samlingen, som saa på en anden Maade kunne suppleres med gamle Ting fra Egnen, mulige Udlaan fra andre Provinsmuseer, saaledes at det hele gav et historisk Overblik over Himmerland i Fortiden.”

Samlingens ejer, Johan Waldemar Drejer, gjorde dog opmærksom på at hvis ikke samlingen kunne komme en dansker på hænde, ville den gennem Nationalmuseet blive solgt til et naturhistorisk museum i New York. 

Andet formål; “skulle være at rejse et arkitektonisk Mønsterhus, til indvirkning på Smagen; det er Dem næppe ukendt at Jylland nyder et temmelig ilde Ry for smagløse Huse, navnlig i Stationsbyerne. Hertil skulle jeg kunne skaffe Dem en god Arkitekt.”

Foto: Arkiv.dk / Den gamle bygning der i dag er en af Aars' smukkeste.

Tredje formål lød så; “at Huset skulle tjene ikke til Museum alene men til Mødesal, almindeligt Tinghus om De vil, Samlingssted for Himmerland i alle store offentlige og festlige Anliggender.”

Til realiseringen af Johannes V. Jensens ide, blev der sammensat et udvalg med lærer Sigvald Vestergaard Nielsen i spidsen. Først i 1935 blev der bygget et museum i Aars. Det betød at man ikke nåede at købe Drejers samling, hvorfor den i dag befinder sig på American Museum of Natural History. 

Foto: Arkiv.dk / Vesthimmerlands Museum under opførslen i 1935

I stedet stiftede man museumsforeningen, hvorigennem man gennem gave og køb indsamlede genstande der kunne belyse egnens historie og kultur.  

De indsamlede genstande befandt sig i forskellige lokaler rundt omkring i Aars, men 1933 lykkedes det at indsamle midler til at opføre en bygning tegnet af arkitekten Windfeldt Brorsen. 

I 1935 stod bygningen klar og i påsken 1936, slog museet dørene op for gæster. Gennem årene gik det bedre og bedre for museet, hvorfor man i dag er vidne til adskillige tilbygninger tegnet af kunstneren Per Kirkeby og arkitekten Jens Bertelsen.

Kilde: Redaktionen