Tungvognscenter Nord ærgerlig over omfanget af bremsefejl i nordjysk kontrol

Profilbillede
dato

Tungvognscenter Nord har været på kontrol i det nordjyske med en bremseprøvestand, fra den 28.-30. marts. Her blev i alt 46 køretøjer kontrolleret. Ud over bremsefejl blev der også fundet en lidt for kreativt opbygget lastbil og en masse både mindre og graverende fejl på tunge køretøjer.

Nordjyllands Politi havde bremserullefeltet med på kontrollen, da de i ugens løb besøgte Aalestrup, Aars og Hjallerup.
Kontrollen omfattede 22 lastbiler, hvor én lastbil blev indkaldt til kontrolsyn på grund af bremsefejl og ni andre blev indkaldt til kontrolsyn på grund af andre fejl. Gennemgående fejl var for meget fjernlys, løse ladbolte og lygtefejl. 

En lastbil skilte sig særligt ud, idet den var forsynet med ikke færre end 12 fjernlyslygter, hvoraf de seks kunne lyse på samme tid. Lastbilen havde desuden fået monteret et flertonet fanfarehorn, der efter førerens oplysninger, kunne afspille 38 forskellige melodier. Lastbilen var endvidere forsynet med et porcelænsrat og en nedbygget sædekonsol, der ikke var godkendt til bilen.

Kontrollen stoppede også to busser, der begge blev indkaldt til kontrolsyn på grund af fejl på ABS-systemet, brændstofspild og motorfejl. Begge busser havde ingen ildslukkere, der var blevet tilset inden for de seneste 12 måneder.

En varebil blev indkaldt til kontrolsyn, på grund af fejl på ABS-systemet, og fire påhængsvogne o/3500 kg. blev kontrolleret. Her fik den ene påhængsvogn afmonteret nummerpladen, på grund af manglende bremsepræstation. En anden påhængsvogn blev indkaldt til kontrolsyn, på grund af skævbremsning og yderligere to påhængsvogne blev indkaldt på grund af andre fejl, bl.a. ukorrekt sideafskærmning (cyklistafskærmning).

Kontrollen omfattede også 12 sættevogne o/3500 kg. Her var resultatet også nedslående:
- En fik en afmonteret nummerpladen på grund af manglende bremsepræstation, der var ingen praktisk bremsevirkning på hjulene i venstre side af køretøjet.
- En sættevogn blev indkaldt til kontrolsyn, på grund af manglede bremsepræstation. 
- To blev indkaldt til kontrolsyn på grund af skævbremsning. 
- To blev indkaldt til kontrolsyn på grund af andre fejl; defekte luftbælge og defekt sideafskærmning.

To traktorpåhængsvogne blev også standset. Ingen af dem havde nogen praktisk bremsevirkning. Begge påhængsvogne skulle have afmonteret nummerplader, den ene var dog ikke registreret. Her vil der blive lagt op til frakendelse af førerens førerret.

Politiet maner til omtanke

Med 46 køretøjer under luppen vil der blive fundet fejl, men omfanget og alvorligheden af dem ærgrer politikommissær Claus Kjær-Pedersen, der leder Tungvognscenter Nord (TCN). Han fortæller om kontrollen:

”Det er så ærgerligt, at vi kan gå ud og lave de her kontroller og finde så mange graverende fejl på bremsesystemerne. De her tunge køretøjer er sværvægterne ude i trafikken, og det er klart, at de er umådeligt meget til fare for både sig selv og andre, hvis bremserne svigter.”

Tungvogncenter Nord afholder løbende kontroller af tung- og varevognstrafik i Østjylland, Midt- og Vestjyllands og Nordjyllands politikredse. 
 
Pressens kontaktperson:
Claus Kjær-Pedersen, politikommissær, Nordjyllands Politi, 4012 6286

TCN

Arkivfoto
 
Denne artikel er skrevet af Martin Johannes Madsen og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Nordjyllands Politi.
Kilde: Nordjyllands Politi