Mads beviser, at børster af naturprodukter er bedre end børster af plastik

Profilbillede
dato

Mads Hager Dalsgaard mistede i 1992 synet i en arbejdsulykke og startede herefter hos Blindes Arbejde i Aalborg, hvor han blev præsenteret for faget børstenbinderi.

Mads fortæller “Børstenbinderi var tidligere blinde og svagtseendes arbejde. Det var fremtiden, fordi det jo er begrænset, hvad man kan, når man er svagtseende. Jeg blev glad for arbejdet, fordi jeg kunne bruge mine hænder til det. Du ser med fingrene i det fag, fordi du skal have i fingrene, hvor meget du bruger til hver børste.”

Og fingerfornemmelsen kom da også hurtigt til Mads, som efter et halvt år på skolen blev opsøgt af sin lærer, der gav ham et godt tilbud.

“Efter et halvt års tid spurgte læreren, om det var noget, jeg kunne tænke mig, for så ville han gerne lære mig det til bunds. Jeg kunne sidde derhjemme med det og få det som erhverv…. Det var noget af et tilbud at få.”

Mads takkede ja og har i dag arbejdet som selvstændig børstenbinder i mere end 25 år. Han binder fra morgen til aften og er glad for, at folk er interesserede. Det er især på landets markeder, hvor kunderne får øjnene op for hans unikke håndværk.


“Folk kommer jo hen og siger, at de troede, at børstenbinderi var uddødt.. Vi er da heller ikke særlig mange på landsplan, men mange er interesserede i faget. Det er  spændende, når man skal prøve at være kreativ med forskellige mønstre — og så er det sjovere for folk at købe dem.” 

Men selvom kunderne kigger interesseret med, når Mads sidder på markederne og trækker naturhår på børsterne, mener han selv, at det vigtigste er, at kunderne får øjnene op for kvaliteten.

“Det er da dejligt, at man kan sælge nogle ordentlige børster af god kvalitet. Mange kunder efterspørger børsterne, fordi det er en helt anden oplevelse end de plastikprodukter, som de sælger i supermarkederne. Naturmaterialer er altid blevet brugt indenfor børstenbinderi. Det er et gammelt fag.”

Når der i denne sammenhæng bliver sagt “vores”, refererer Mads til sin samlever Hanne, der også tager del i produktionen af børster, men som også udfører de opgaver, som Mads ikke har mulighed for.

Hanne tilføjer om deres børster “Det er et produkt, som er holdbart, og man skal jo gerne væk fra nylon og plastik. Vores produkter er nedbrydelige og kan smides ud i en kompost. De er lavet af naturprodukter.”

Og for at vende tilbage til børstenbinderiet, overrasker Mads ved at fortælle, at det ikke kun er privatpersoner, som har brug for hans børster.

“Vi har grossister, som kommer og køber for at sælge videre. Vores autobørster og vinduesvaskere er lavet af planteprodukter, som kan tåle meget varmt vand. De bruges af flere og flere autoforhandlere. Rengøringsfirmaer skal også tit have et antal af nogle børster, som de bruger i deres erhverv. Din børstenbinder er et større foretagende, end man lige tror.”

Det er simpelthen børster af kvalitet fremfor kvantitet, som Mads sælger til sine mange forskellige kunder, og det er det, der driver værket for børstenbinderen.

“Det betyder meget, at man laver en børste af god kvalitet, som man kan stå inde for. Jeg føler virkelig, at det er en glæde at sidde og lave sådan en børste og vide, at folk bliver glade for den. Mange kommer og siger, at vi må hellere købe to eller tre, så vi kan give den i gave i stedet for at give en blomst.”

Nogle kunder kan da også være skeptiske, og Mads har oplevet, at kunder stiller spørgsmålstegn ved hans børster.


Når en kunde har været skeptisk, er det dejligt, når de kommer og handler efterfølgende. Det er altid rart med tilfredse kunder, og vi har jo 2 års garanti på vores opvaskebørster.

For Mads er det glæden i folks øjne, når han sælger sit produkt og ved, at det er holdbart og brugbart. Det føles nemlig helt fantastisk at sælge et produkt, som man kan stå inde for. Det er noget, som både Hanne og Mads er glade for at kunne gøre. Du kan læse mere om Mads’ børster og hans produktion på hjemmesiden  www.boerstenbinder.dk 

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Din Børstenbinder // Mads Hager Dalsgaard